Space Framing

HARTRIDGE BUDDHIST MONASTERY
New Build. Upottery, Devon.
Monestary 750x422
We were thrilled when an order of Buddhist Monks asked us to build their monastery in the rolling hills of North Devon. As a place of worship, we knew this project needed to be special, while respecting the humble lifestyle of the monks and visitors.
Techniques used

We worked very closely with the Abbot to achieve a sense of humility and simplicity which celebrates the grandeur of the traditional post and beam timber frame. Walk through the stunning porch and you find yourself in a spectacular atrium space with vaulted cathedral ceiling and exposed valley rafters and ridge beams, before heading off into the living quarters.

We’re proud of this because

Communal living with a very light touch on the earth’s resources was the foundation for many of the client’s choices. A wood-chip boiler meant that all heating could be derived from the waste of the local Devonshire sawmill – the same sawmill which provided the larch cladding – and the 300mm (12”) thick walls of full-filled insulation ensured that no heat was wasted.

4B1A1768

4B1A1779

 

4B1A1813

4B1A1806